[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vi hører alltid at større fysisk brikke gir bedre egenskaper når det er rådlig lys. Men er det virkelig sant?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/1″][vc_column_text]

Fakta

1/3″ brikker er det mest utbredte i overvåkningskameraer, fulgt opp av 1/2.8″, 1/2.7″ og 1/2.5″ brikker. Kameraene som har disse brikkene oppfører seg relativt likt. Det er faktorer som signal forsterkning, støyfjerning og andre prosessorsultne behandliger av bildet som veier mer enn selve størrelsen på brikken.

Størrelsen på brikken hjelper, men…

  • Det er kostbart å bruke store brikker (særlig 1/2″ og større). Både når det gjelder å produsere brikken og å bruke linser som er tilpasset slike store størrelser. Linsene blir også fysisk større.
  • Moderat økning i størrelse (fra 1/3″ til 1/2.7″) er ikke så utslagsgivende som avanserte innstillinger for signal forsterkning eller annen bildebehandling som de nyeste brikkene tilbyr

Bildebehandling

Man ser ofte navn som Super Low Light Performance, LightFinder, LightCatcher, StarLight, Super Light Enhancer, 3D Noise Reduction, Bayer Domain, WDR etc. Det alle disse har som felles er at de alle har avanserte algoritmer for å forbedre egenskapene ved dårlig belysning samtidig som de er omtrent like store.

Samme størrelse, ferre pixler

En effektiv metode å øke følsomheten på er å lage pixlene større samtidig som man beholder den samme fysiske størrelsen på brikken. Det må gå på bekostning av antall pixler. Det øker sjansene for at et foton treffer den lysfølsomme delen av brikken istedenfor det som ligger mellom pixlene. En 1.3MP brikke kan lages mer følsom enn en 5MP brikke med de samme fysiske målene.
Det finnes en del brikker på markedet som er utviklet nettop med tanke på overvåkningskameraer hvor alle disse fakturene er tatt hensynn til.

Hva skal man velge?

Det er ikke nok å bare å se på størrelsen på brikke for å dra en konklusjon om at den største alltid er den beste. Man må danne seg et bilde av hele kameraet og se hvilke funksjoner det tilbyr før man kan dra en slutning. Man bør også ha i hodet det faktumet at grunnen til at noen produserer en fysisk større brikke er nettop for å forbedre  egenskapene til brikken. Selv det at større alltid er bedre ikke stemmer alltid, så er det et vis pekepin om at produsenten har prøvd hardt å lage en god brikke.

I den andre endel av skalaen, hvor brikkene er 1/4″ store, er det sjeldent at man finner brikker med gode egenskaper ved dårlig lys.

Kilde: ipvm.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]