Så enkelt kan det gjøres

Det eneste du trenger er å 12V strømadapter så er du i gang. Du bruker er MicroSD kort i kameraet til å lagre film og kan hente ut filmene ved hjelp av nettverkskabel som du kan koble mellom kameraet og en laptop.

Egner seg for:Hytter, gårdsplasser og hus hvor man har kun få områder som man ønsker å overvåke og ønsker i ettertid se om det har vært bevegelse i området. Man slipper å benytte egen PC/NAS for å fange opp bevegelser.

Også enkelt, men mer permanent

Ganske lik forrige oppsett, men istedenfor å koble 12V til kameraet skaffer man seg en PoE injector eller PoE switch. Det kan hende at man ønsker å montere kameraet 2-3 meter over bakken. Da er det ikke så greit å plugge inn en nettverkskabel i kameraet hver gang mans kal hente ut en video. Kameraet må ha strøm og istedenfor å strekke 12V kabel og CAT5 kan man like gjerne strekke CAT5 som har både data og strøm og plugge den i switchen.

Egner seg for:Hytter, hus og lignende med mer permanent oppsett hvor man strekker en CAT5 kabel mellom kamera og PoE switch / PoE injector.

PoE switch og en PC

Her kobler du kameraet og PCen i den samme PoE switch. Du finner enkle og rimelige PoE switcher i alle butikker som selger datakomponeneter. Disse har ofte 4 vanlige porter og 4 PoE porter (du kan fint koble PCen din i en PoE port uten at det er noe som kortslutter).

Egner seg for:Små rimelige, installasjoner med 2-3 kameraer. Alt lagres på MicroSD kort og ingen PC/NAS trenger å stå på for å lagre film.

Vanlig switch og en PC

Veldig likt oppsett som over og vi ønsker bare å vise at man ikke trenger å ha en PoE switch. Det fungerer like godt med vanlig switch, men da må man koble til / strekke 2 kabler i kameraet. CAT5 og 12V.

Egner seg for:Små installasjoner, ellers som over.

Flere kameraer med software på PC

For vanlige installasjoner kan man bruke en PC som software som følger med (gratis). Programvaren er veldig bra. Ulempen er at alle mulighetene bringer med seg en viss terskel man må over før man får fullt utbytte av programvaren. Programmet er utviklet av de sammen menneskene som har utviklet kameraene og går som hånd i handske med kameraene vi fører.

Det er flere måter å bruke PCen på:

  • PCen kan dele ut en mappe og kameraene kan skrive til denne mappen hver gang de registrerer bevegelse. Da trenger man ingen video-software. Mappen oppfører seg som et MicroSD kort, bortsett fra at man har ikke begrensning på 32GB (som et MicroSD kort har).
  • Man kjører software som følger med og får flere muligheter. Man kan sette opp kjeder av alarmer, hvor et av kameraene i kjeden sørger for at alle kameraene begynner å ta opp.
  • Man kan gruppere kameraer og tvinge opptak i en hel gruppe uten at man må slå på et og et kamera
  • Har man veldig mange kameraer så kan men bruke kameraets dual-stream funksjon ved at man lar kameraet ta opp main-stream (høy oppløsning), men sende kun sub-streal (lav oppløsning) til skjermen. Har man 16 kameraer koblet til, så er det ingen vits i å sende 16 x 3MP til en skjerm for la den skalere ned til frimerkeoppløsning

Egner seg for:Dette er en veldig fleksibel installasjon som egner seg for de fleste som kan ha en PC som står på. Godt for de som kun er interesert i Motion Detection eller de som ønsker kontinuerlig opptak av video.

Flere kameraer, egen NAS

Ganske likt oppsett som over, men her kan man velge å lagre dataene på egen NAS. Har man mange kameraer og krever kontinuerlig opptak 24/7 så blir det en del data som man må ta vare på. Det er ganske vanlig med NAS løsninger som har 4, 8, 12 eller 16 disker. 16 * 4TB er veldig mye. Har man mye data så vil man ofte også sikre disse med RAID5 eller RAID6. NAS gjør alt det.
Enklere oppsett kan bestå Linux som kjører SAMBA med software raid5. Da får man lagret mye data til rimelig penge. Kameraene kan settes opp til å skrive rett til NAS uten at det kjører egen software på PC.

Egner seg for:Større innstalasjoner med en god del kameraer som fører med seg store datamangeder.

Flere kameraer, egen NVR

NVR står for Network Video Recorder. Da har man byttet ut PCen med en slik NVR. Den inneholder både software for å styre kameraene og plass til harddisker. Disse finnes i forskjellige utgaver og konfigurasjoner. Fordelen er at dette er stabile bokser som er utviklet med kun et formål: å ta opp video fra kameraer. De er ikke avhengige av oppgraderinger, frister ikke ansatte i å klå på for å spille spill, er ikke utsat for virus etc.

Egner seg for:Butikker, skoler eller større anlegg som har mange kameraer med oppløsning opptil 2MP. Boksene er relativt små i størrelse, trekker lite strøm og utvikler lite varme. Har man kameraer med større oppløsning eller en blanding av ymse oppløsninger, bør man heller satse på en egen PC med videosoftware.